Historia Oddziału

Informacja o powołaniu Oddziału Świętokrzyskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii

W dniu 03 lutego 2007 roku w siedzibie Świętokrzyskiej Izby Lekarskiej odbyło się spotkanie założycielskie Oddziału Świętokrzyskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.

Akces wstąpienia do towarzystwa zgłosiło ponad 50 przedstawicieli różnych specjalności medycznych, w tej liczbie grupa pielęgniarek zajmujących się endoskopią przewodu pokarmowego. Wśród członków założycieli znaleźli się między innymi Prof. dr hab. Stanisław Głuszek, konsultant regionalny w dziedzinie chirurgii, dr med. Janusz Siedlecki, konsultant regionalny w dziedzinie chorób wewnętrznych, dr Zdzisław Życiński, konsultant regionalny w dziedzinie gastroenterologii.

Nadzwyczajne zgromadzenie członków Oddziału wybrało Zarząd, na którego czele stanął dr med. Krzysztof Bartosz.W skład Zarządu weszli: dr Krzysztof Chmielowiec – Z-ca przewodniczącego ds. szkoleń, dr Ewa Wrzesińska-Ambroż – Sekretarz, dr med. Tomasz Wollny – Skarbnik oraz członkowie: Profesor dr hab. Stanisław Głuszek, dr med. Andrzej Jamry, dr Dariusz Sołowiej.

W spotkaniu wziął udział Sekretarz Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dr med. Tomasz Marek. Uczestnicy wysłuchali dwóch wykładów: dr med. Tomasza Marka pod tytułem „ Standardy jakości w badaniach endoskopowych przewodu pokarmowego” oraz dr med. Krzysztofa Bartosza pod tytułem „Historia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii” oraz „Rozwój gastroenterologii w regionie świętokrzyskim”. Gastroenterologia jest dziedziną medycyny, zajmującą się diagnostyką i leczeniem schorzeń przewodu pokarmowego, która szczególnie w ostatnich latach bardzo prężnie się rozwinęła, dzięki postępowi technologicznemu oraz nowym odkryciom naukowym.

Nowoczesna gastroenterologia łączy ze sobą różne specjalności medyczne. Sukces diagnostyczno-leczniczy jest możliwy dzięki ścisłej współpracy internistów, pediatrów chirurgów, anestezjologów oraz radiologów, patomorfologów i analityków medycznych.
Celem Towarzystwa jest szerzenie zdobyczy współczesnej gastroenterologii, zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów, poprzez szkolenia naukowe, działalność wydawniczą i popularyzatorską.